sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Juntit stadissa ja näyttely kehässä

Perjantaina oli vapaa päivä ja illalla suuntasin nokka kohti Helsinkiä yhdessä Noonan kanssa. Saimme luvan asua broidin luona. Illalla kävin pitkän lenkin Noonan kanssa, söin ja katselin leffaa.

Lauantaina oli sitten vuorossa shelttien sivuerikoisnäyttely Lohjalla. Noonan koko perhe saapui paikalle, eli isä Magnus Kristinan kanssa, sisko Meela ja äippä Minttu kasvattaja Lauran kanssa ja sitten vielä sisko Isla Inkan kanssa. Oli todella mukavaa nähdä koko lauma yhdessä. Noona olisi mielellään riehunnut vielä monta monta tuntia lisää Meelan ja Islan kanssa.


Isä Magnus, sisko Meela, äippä Minttu, Noona ja sisko Isla

Noona oli ilmoitettu mukaan penturyhmään ja osallistujia oli noin 20 pentua ja tuomarina toimi Päivi Eerola. Jännitti vähäsen että mitä tuomari sanoo Noonan pystykorvista. Noonan kanssa olen ainoastaan parisen kertaa harjoitellut näyttely "käyttäytymistä" joten jännitti myös sekin että osaako pentu ollenkaan käyttyäytyä. Oli sitten ensimmäinen kierros ja oli hyvin ahdasta kehässä. Hyvin pentu jaksoi kuitenkin keskittyä ja ravasi oikein nätisiti. Seisominen ei vielä ihan onnistunut täsmällisesti mutta ainakaan se ei istunut eikä pomppinut. Pöydällä oli sitten pieniä ongelmia. Antoi kyllä tuomarin koskea mutta ei olisi halunnut näyttää hampaat vaan yritti peruuttaa pois. Tuomari oli kuitenkin kärsivällinen ja Noona aintoi vihdoin periksi ja näytti hampaat.
Oli vähän aikaa taukoa kunnes kaikki pennut kutsuttiin takaisin kehään. Ensin tiputettiin pentuja pois ja Noona sai vielä jatkaa. Nyt alkoi pennelin kärsivällisyys loppua. Meidän piti vielä juoksuttaa koirat ympäri kehää mutta Noona melkein ainoastaan pomppi tai teki jotain muuta. Pentu alkoi tarjoamaan maahan menoa ja nokkimista silloin kun olisi pitänyt seisoa hienosti. Meidät tiputettiin pois. Noonan sisko Meela kuitenkin oli vielä mukana taistelemassa ja kuinkas kävikään, Meela voitti kaikki ja oli päivän ROP-pentu. Hienoa, isot onnittelut vielä! :)

"Tässä kehitysvaiheessa vielä kauttaaltaan kapea. Hyvin ryhdikäs narttu. Kapea päänkiila. Syvä kallo. Kierteiset etuliikkeet. Voimakas polvi-kinnerkulma. Syvät värit. Korvien asento ei vielä vakiintunut. Paljon temperamenttia. Tarvitsee lisää pöytäharjoitusta. Kauniisti esitetty."


Nasu


Pakko sanoa että näyttelyt ei kyllä ihan ole mun juttu. Voin toki viedä Noonan uudestaan onhan se kiva kuulla mitä mieltä tuomari on ja jos haluaa saada Noonan agivalioksi niin sitten on pakko. Itse en välitä koirien ulkonäöstä paljon lainkaan. Minun mielestä kaunis koira on sellainen joka on luotu tekemään töitä ja luonteen perusteella. On se niin erillaista kun seisoo agikentän laidalla ja katselee kuinka koirat tekevät töitä täysillä kuin että ne juoksevat ymäri kehässä ja sitä enemmän karvaa niin sitä parempi... Ehkä olen liian kriittinen näyttelyitä kohtaan en tiedä? Mutta ihan tosi näyttelyt pilaavat koiran rodut... Ei itse näyttely pilaa mutta se että aletaan jalostamaan rodut ainoastaan ulkonäön vuoksi. Täydellinen esimerkki on vaikka cockerspanielit, saksanpaimenkoirat, australianpaimenkoirat ja bordercolliet. Hyvät ihmiset katsokaa kun työlinjainen cockeri juoksee agiradalla, se on aivan älyttömän hieno näky... Kuulin myös älyttömän jutun berninpaimenkoirasta joka oli vihainen, ja jotta omistaja pystyisi hanskaamaan koiran kanssa näyttelyissä niin hän aintoi rauhoittavia koiralle. Koira menestyi ja sitä sitten käytetiin jalostukseen hyvien näyttely tuloksien perusteella. Ei ihme että on olemassa luonne vikaisia berninkoiria? Ääritapaus myönnän mutta kuitenkin ihan älytöntä. Minä en ymmärrä miksi näyttelyt hyväksyvät sen että rodut muutetaan näin paljon, kohta ei pysty enää erottamaan aussien berninpaimenkoirasta. Nojoo tiedän kyllä että on olemassa ihmisiä jotka ovat sitä mieltä että agility taas pilaavat koirat. Sanon ainoastaan mun mielipide näyttelyistä joten toivottavasti kukaan ei suutu tästä. :D

Oltiin vasta kotona iltapäivällä ja broidilla oli muuta menoa joten hän lähti heti menemään. Päätin sitten että jään vielä yhden yön. Tein pitkän lenkin Noonan kanssa söin ja sen jälkeen en jaksannut tehdä mitään muuta kuin katsoa leffaa. Pentu oli ihan poikki ja nukahti saman tien. Kymmenen jälkeen sammuin itse ja heräsin vasta kymmeneltä seuraavan aamun ja jouduin herättämään Noonan. Teimme pitkän aamulenkin metsässä ja sen jälkeen lähdin shoppailemaan. Broidi hoiti Noonan koko päivän. Illalla tulin takaisin kotiin Loviisaan ja vastassa oli yli-onnellinen Bella. Lähdin tyttöjen kanssa vetämään metsälenkin ja sen jälkeen saunaan. Oli ihana viikonloppu ja oli mukava tavata paljon ihmisiä! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti